In sommige perioden vraagt het boerenwerk zoveel tijd en aandacht dat ontvangsten op de Hooizolder op een laag pitje komen te staan. Zoals vanaf medio maart, wanneer de schapen aflammeren. De aflammertijd is ongelofelijk tijds- en arbeidsintensief.
Dit laat zich niet combineren met een Hooizolder, gevuld met 20 mensen, die ook graag wat van je tijd en aandacht krijgen.
Na de aflamperiode verschuift de aandacht naar de opfok van de lammeren. Ineens zijn er honderden lammeren, die allemaal – in meer of minder mate – aandacht en zorg nodig hebben. We laten hooguit 2 lammeren bij de moeder, omdat zij niet genoeg melk heeft om langere tijd meer dan 2 lammeren voldoende van te laten groeien. Met al onze 3- en 4-lingen komen er zo dus heel wat dieren bij de melkautomaat te staan, waar ze 24 uur per dag zelf melk kunnen drinken. Elk dier moet je afzonderlijk leren drinken, controleren of ze genoeg groeien, wegen en afbouwen in melkgift en de opname van ruwvoer bevorderen.
In het voorjaar moeten de weides weer op orde gemaakt worden, afrastering gerepareerd en de schapen naar buiten. Zodra de schapen eenmaal buiten lopen, begint het maaien en inkuilen. Wederom veel arbeid in korte tijd en niet van te voren in te plannen.
Vanwege zoveel niet-planbare, maar wel verplichtende variabelen, hebben we ervoor gekozen om in die periode de Hooizolder-activiteiten te beperken. Het is simpelweg niet allemaal gelijktijdig uitvoerbaar, òf je begint eraan en je levert half werk.
Daarnaast is het heerlijk om even alleen maar met het boerenwerk bezig te zijn. Gewoon elke dag in overall, je niet druk maken of je wel geschoren bent, niet haastjerepje naar de volgende afspraak of de volgende groep, en meer tijd en rust om naar je dieren en de grond te kijken. Méér focus, zorgen dat je de dingen goed doet en weet waar je basis ligt, wat boer zijn nu eigenlijk betekent. En ook: zelf ondervinden waar de knelpunten liggen, die ik op andere momenten naar voren breng in een lezing, project of overleg. Met beide voeten in de dagelijkse praktijk – dat was altijd mijn wens.
Maar dan nu weer tijd voor groepen op de Hooizolder. Heerlijk! Niet alleen om zelf mee te eten van het gebak dat we gasten voorzetten. Oók omdat andere kwaliteiten van me aangesproken worden en ik mensen kan laten meekijken naar een manier van ondernemen die wellicht perspectief biedt voor andere boeren.