DISTELGRAAN
Onder de rook van Twence, afvalverwerker in Hengelo/Enschede, hemelsbreed 3 kilometer van Landerije de Bunte, pachten wij grond.
Twence wil graag dat haar gronden op duurzame wijze gebruikt worden, wil dit ook naar de omgeving zichtbaar maken en onze bedrijfsopzet paste daar goed bij.
In eerste aanleg zouden we, gefaseerd uitbreidend, naar 12,5 hectare gaan, waarbij we de grond overnamen nadat een buxusbollenkweker er jaren had gezeten. De organische stof was laag en bodemleven verdwenen. Een aantal jaren hebben we daar graan en groenbemester kunnen verbouwen met acceptabele opbrengsten. Helaas is onze uitbreiding nooit opgeschaald tot 12,5 ha: er kwam een veld van 17,5 ha zonnepanelen.
Wij hielden maar 6,5 ha over en we gingen door met ons bouwplan.
Maar als je biologisch graan wilt verbouwen, terwijl het zonnepanelenveld en de nieuwe houtwal daaromheen binnen een jaar vol staan met bloeiende en pluizende akkerdistel, is het einde zoek. Op een groot deel van de akker had combinen zelfs geen zin en de opbrengst was deplorabel. Een harde, kostbare leerschool.
Nu staat er een gras/klavermengsel.
De distel heeft minder vestigingsmogelijkheden, wordt zo nodig tijdig afgemaaid, en bovendien levert het gras/klavermengsel positieve effecten op organischstofgehalte en bodemleven.
Waar het graan dan niet meer wuivend op de akker staat, deint het nu van de hommels en vlinders en beginnen langzaamaan de wormen de aarde weer om te woelen. Uiteraard hebben de mollen dit ook ontdekt…..