Waterstanden niet bij te benen

Dit jaar is wel een afwijking op voorgaande jaren aan het worden. Sterker: we zien dingen die we hier eerder nog nooit hebben gezien en doen nieuwe ervaringen op, waar we niet direct behoefte aan hadden.

Zowel in 2022 als in 2023 hebben we met z’n allen gesnakt naar water: gronden waren uitgedroogd en er waren momenten dat we de schapen in het land moesten bijvoeren, omdat er helemaal niets te vreten stond, nergens op onze 42 hectare.
Op ons bedrijf zijn in het kader van Boeren voor Natuur de grondwaterstanden verhoogd, waardoor water langer vastgehouden wordt en niet alles zo snel mogelijk afgevoerd.
Dus op zich hadden we nèt iets later last van de droogte. Zo leverden de genomen maatregelen niet alleen een financiële vergoeding, maar ook praktisch voordeel.

Dit jaar is het anders. De hele winter heeft het vanaf oktober eigenlijk al geregend. De bodem is verzadigd en alle regen die valt, moet dus via het oppervlaktewater worden afgevoerd. Op meerdere percelen kun je nauwelijks met machines komen. Het is wachten op dat éne juiste moment om te kunnen maaien en inkuilen. Bij sommige percelen kun je wel gaan zitten wachten, maar de kans is groot dat je er de gehele zomer niet eens kunt komen, behalve dan met een boot of lieslaarzen.

Bovenstaande foto is van eind mei: een sloot die vorige jaren volledig droog stond, maanden achtereen met de slootbodem op 1,5 meter onder maaiveld. Nu staat na 1 nacht stevig regenen de waterlijn ineens 120 cm hoger. Omdat verderop de bodem van de sloot verondiept is, loopt het water minder snel weg, de grond is verzadigd, dus heeft het tijd nodig om weg te zakken. Onze grond is veel natter door die maatregelen, vandaar die financiële vergoeding, als eerlijke deal voor een geleverde dienst die beperkingen met zich meebrengt.

Uiteraard heeft dit consequenties voor onze bedrijfsvoering. Ik baal ervan dat ik het land niet op kan op het moment dat ik dat wil. Ik baal ervan dat door die nattigheid de graskwaliteit achteruit gaat en mijn voer dus minder goed is dan gewenst. En ik baal ervan dat ik elke keer als ik het land inga laarzen nodig heb, omdat ik anders natte sokken krijg.
Maar het is nu eenmaal part of the deal.
En het went, dat je niet alles kunt sturen.
Bovendien realiseer ik mij dat we het hiermee benedenstrooms wat droger houden en daar minder snel problemen ontstaan. Daar worden we voor betaald, alleszins redelijk.

 

Open Dag voor Agrariërs

Voor wie: Iedere boerin of boer die wat wil weten over natuurinclusieve landbouw op Landerije de Bunte
Wanneer: Zie datum op het overzicht
Tijden: Open inloop van 10:00 tot 16:00 uur
Aantal deelnemers: Onbeperkt
Kosten: geen, het LNV draagt de kosten

Wat brengt het je? In je eigen tempo en op je eigen moment kun je een globale indruk kunnen krijgen van wat, hoe en waarom wij de dingen doen. Er zullen overzichten zijn van grondanalyses, kuilanalyses en ecologische rapporten over wat de afgelopen 20 jaar heeft gebracht. Daarbij zullen we laten zien hoe onze dieren zich ontwikkelen en welk machinepark past binnen onze bedrijfsvoering. Een gedetailleerde persoonlijke uitleg zal maar beperkt mogelijk zijn binnen een grote groep mensen, maar je krijgt wel een idee wat deelnemen aan onze andere workshops van een dag of dagdeel je kan opleveren.

Uiteraard zijn we zelf aanwezig om globale uitleg te geven. Daarnaast betrekken we de partners waarmee we samenwerken in de open dag en mogelijk zijn zij ook aanwezig om je verder te informeren. Een maand vóór de open dag zal e.e.a. helder uitgewerkt zijn en deelname van partners concreet.
Meld je aan voor de nieuwsbrief , en volg de sociale media, dan mis je niets.